
TEACHER TRAINING INCENTIVE SCHEME 
 
Summary 
 
The National Assembly for Wales has powers to provide financial assistance 
under sections 14-17 of the Education Act 2002 for the promotion of the 
recruitment or retention of teachers or non-teaching staff.  This Teacher Training 
Incentive Scheme (“the Scheme”) is made in the exercise of those powers. 
 
The Scheme makes provision for the Assembly to pay grants by way of 
incentives for eligible persons to undergo a post-graduate teacher training course 
and by way of incentives for eligible persons to take up particular teaching posts 
for given minimum periods of time. 
 
The Scheme will take effect from [date] October 2005.   
 
Separate guidance is issued by the Welsh Assembly Government, and those 
exercising any function under the Scheme must have regard to that guidance. 
 



Interpretation 
 
Except where the context otherwise requires, for the purpose of the Scheme –  
 
“Welsh Assembly Government” means the executive arm of the National 
Assembly for Wales, which comprises members of the Assembly Cabinet and 
staff working to them, by whom functions of the National Assembly for Wales are 
exercisable 
 
“accredited institution” means an institution accredited by the Higher Education 
Funding Council for Wales as a provider of courses satisfying such provisions as 
to curricula and other criteria as may be specified from time to time by the 
National Assembly for Wales 
 
“maintained school” means a community, foundation or voluntary school or a 
community or foundation special school within the meaning of the School 
Standards and Framework Act 1998 
 
“postgraduate teacher training course” means a full-time or part-time 
postgraduate course of initial training for teachers which - 

(a) is provided at an accredited institution in Wales; and 
(b) leads to a person who completes it successfully becoming a qualified 

teacher 

“qualified teacher” has the meaning given to it by section 132(1) of the Education 
Act 2002: that is to say “a person who satisfies requirements specified in 
regulations” (the Regulations currently in force being the Education (School 
Teachers’ Qualifications) (Wales) Regulations 2004, SI 2004/1729). 
 



TEACHER TRAINING INCENTIVE SCHEME 
 
Incentive grants  
1. The Welsh Assembly Government may pay grants under this paragraph 
(“training grants”) by way of incentives for eligible persons as defined in 
paragraphs 4-7 to undergo a postgraduate teacher training course.   

2. The Welsh Assembly Government may pay grants under this paragraph 
(“teaching grants”) by way of incentives for eligible persons as defined in 
paragraphs 8-13 to take up particular teaching posts for given minimum periods 
of time. 

3. Grants made available under this Scheme are subject to the conditions set 
out in paragraphs 14-19. 

Eligibility for training grants 
4. To be eligible for a training grant, a person must:- 

(a) be undertaking training on a postgraduate initial teacher training 
course in Wales; 

(b) meet the requirements for “eligible students” under regulations made 
under section 22 of the Teaching and Higher Education Act 1998; 

(c) subject to paragraph 5, not be a qualified teacher who has gained that 
status less than 25 years previous to the date of starting training on a 
postgraduate initial teacher training course in Wales; 

(d) not be employed to teach at any school or other education institution in 
a capacity other than as a qualified teacher; 

(e) not be a participant in training organised under an Employment Based 
Teacher Training Scheme made under Regulation 8 of the Education 
(School Teachers’ Qualifications) (Wales) Regulations 2004; and 

(f) not be undertaking a further education course of any kind. 
 

5. If in the opinion of the Welsh Assembly Government a person who had 
become a qualified teacher less than 25 years previous to the date of starting 
training on a postgraduate initial teacher training course in Wales had obtained a 
type of degree or qualification such that maintained schools would be unlikely to 
offer employment without successfully completing a postgraduate initial teacher 
training course in Wales, the criteria in paragraph 5(c) shall not apply. 

6. To be eligible for a training grant of up to £7,000, a person must be 
undertaking training on a postgraduate teacher training course which 
commenced after 1st September 2005, studying mathematics or science subjects 
at secondary level. 

7. To be eligible for a training grant of up to £6,000, a person must be 
undertaking training on a postgraduate teacher training course, other than on a 
mathematics or science course at secondary level. 



Eligibility for teaching grants 
8. To be eligible for a teaching grant of up to £5,000, a person must have 
trained on a postgraduate teacher training course which commenced after 1st 
September 2005, studying mathematics or science subjects at secondary level 
as their only or main subject, and must meet the criteria set out in paragraphs 10-
12.  

9. To be eligible for a teaching grant of up to £4,000, a person must have 
trained on a postgraduate teacher training course which commenced after 1st 
September 2005, studying any of the following subjects at secondary level as 
their only or main subject:- 

(a) any modern foreign language;  
(b) technology (including information technology, design and technology) 
(c) English (including drama);  
(d) Welsh (when studied as a second language); 

and must meet the criteria set out in paragraphs 10-12. 

10. If a person meets the eligibility criteria described in paragraphs 8 or 9, in 
order to be eligible for a teaching grant a person must have:- 

(a) received a training grant, or received the full amount of any instalments 
of grant payable in respect of the period when he or she was 
undergoing the postgraduate teacher training course under any 
arrangements applying in England which the Welsh Assembly 
Government is satisfied correspond to those made in respect of 
training grants in pursuance of this Scheme; and 

(b) successfully completed the postgraduate teacher training course; and 
(c) successfully completed any Induction period in Wales or England 

required under regulations made under the Education Act 2002 which 
are in force at the time; and 

(d) subject to paragraph 15, within 12 months of successfully completing 
their Induction period, secured employment in and started teaching in a 
relevant post.   

11. For the purposes of paragraph 10, a “relevant post” is:- 
(a) a post in a maintained secondary school or a non-maintained special 

school in Wales; and is 
(b) a permanent post or one on a single fixed term contract with the school 

or local education authority of at least four months’ duration, full or 
part-time; and is 

(c) a post teaching (either only or mainly) a subject in which the teacher 
successfully completed the postgraduate teacher training course and 
received a training grant. 

 
12. The 12 month period in paragraph 10(d) will be varied in the following 
circumstances:-  



(a) if a person does not work because of pregnancy the 12 month period 
between successfully completing the induction period and taking up a 
relevant post will be extended to two years; 

(b) if a person is certified by a doctor as medically unfit to work as a 
teacher, the 12 month period between successfully completing the 
induction period and taking up a relevant post will be extended for the 
period during which they are so certified; and 

(c) if someone is caring for a dependent on a full-time basis, the 12 month 
period between successfully completing the induction period and 
taking up a relevant post will be extended to two years. 

13. In paragraphs 8-11, “postgraduate teacher training course” means a full-
time or part-time postgraduate course of initial training for teachers which is 
provided at an accredited institution in Wales or England and which leads to a 
person who completes it successfully becoming a qualified teacher. 

Conditions 
14. No grant will be paid under paragraphs 1 and 2 to a person unless he or 
she has made an application to the Welsh Assembly Government in such form, 
at such time and containing such particulars as the Welsh Assembly Government 
may determine. 

15. The Welsh Assembly Government may at its discretion not pay a grant 
under paragraph 1 to students accepted onto a postgraduate teacher training 
course after the intake target for that course, as notified by the Higher Education 
Funding Council for Wales, has been reached. 

16. A person who is eligible for a training grant and joins a postgraduate 
teacher training course which is already underway or leaves a course before its 
completion will only be entitled to an amount of grant proportionate to the time in 
periods of whole months that he or she is on the training course.  

17. A person who is otherwise eligible to receive a training grant and has also 
received a training grant of any amount prior to 1st September 2005, or received 
any amount of any grant payable in respect of a period when he or she was 
undergoing a postgraduate teacher training course under any arrangements 
applying in England which the Welsh Assembly Government is satisfied 
correspond to those made in respect of training grants in pursuance of this 
Scheme, will only be entitled to a training grant which is reduced by the amount 
of any previous grant received.   

18. In paragraph 16, “postgraduate teacher training course” means a full-time or 
part-time postgraduate course of initial training for teachers which is provided at 
an accredited institution in England and which leads to a person who completes it 
successfully becoming a qualified teacher. 

19. A person who is otherwise eligible to receive a training grant and has also 
received a grant of any amount under The Education (Mathematics and Science 
Teacher Training Incentive) (Wales) Regulations 1999 or any equivalent 
regulations applying at the time in England will only be entitled to a training grant 



which is reduced by the amount of any previous grant received under those 
regulations. 

20. The Welsh Assembly Government may require any grant paid in pursuance 
of paragraphs 1 and 2 to be repaid in whole or in part if:- 

(a) after receiving any instalment of grant, the recipient fails to meet any 
eligibility criteria adopted by the Welsh Assembly Government in 
relation to a subsequent instalment; or 

(b) it provides for repayment of grant where the recipient has provided in, 
or in connection with, his or her application for grant information which 
is false or materially misleading 

(c) there was firm evidence that they had never intended to complete the 
course or, having completed it, to enter teaching. 

Payment of grant 
21. Grants under paragraphs 1 and 2 may be paid in a lump sum or in such 
instalments and at such times as the Welsh Assembly Government may 
determine, and the Welsh Assembly Government may in particular determine 
that instalments may be payable on dates which are after the person has taken 
up a teaching post as a qualified teacher. 

22. In the case of any grant payable under paragraph 1 while a person is 
undergoing a postgraduate teacher training course, the Welsh Assembly 
Government may provide funds to an accredited institution for payment to that 
person at such times as it may direct. 

23. Grants may be payable under this Scheme where the recipient qualified for 
a grant under the provisions of the Teacher Training Incentive (Wales) 
Regulations 2000, at any time before the revocation of those Regulations on 1st 
September 2005.  These regulations were enacted under the Education (No.2) 
Act 1986, repealed by the Education Act 2005 with effect from 1st September 
2005. 

Administration 
24. The Welsh Assembly Government may provide accredited institutions which 
receive funds under paragraph 22 with a grant of up to 2% of the total amount of 
funds received in recognition of the administrative and related costs related to 
making payments under that paragraph.   

 
Signed  
 
 
 
 
 
JANE DAVIDSON, AM 
MINISTER FOR EDUCATION AND LIFELONG LEARNING 
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