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12 July 2018 

 

 

Request for Information. 

 

Thank you for your request received on 15 June in which you asked: 

 

I wish to know the number of AM support staff given compromise 

agreements to end their employment in each of the last 3 years.  

I also want the total amount paid each year. (Not per agreement) 

I only want the number of staff employed by AMs and not those who 

worked for the wider Commission.  

I also want to know how many of these agreements included non-

disclosure agreements. 

 

Between 5 and 10 Assembly Member Support Staff (“AMSS”) were given 

compromise agreements (which are now referred to as settlement 

agreements) in the last 3 years. A full disclosure will not be made because 

the information held is exempt from disclosure under section 40 – disclosure 

of personal data would be in breach of the General Data Protection 

Regulation (GDPR) and the Freedom of Information Act 2000 (“FOIA”).  We are 

not able, therefore, to provide you with the actual number of individuals in 

each of the last 3 years. Further reasoning for this is in the annex to this 

letter.   

 

A total of £44,454 was paid out as terms of the settlement agreements 

within the last three years.  This figure includes all contractual payments 

such as holiday pay accrued but not taken and payment in lieu of notice.  

Although a breakdown of this information was requested, an annual 

breakdown will not be made available because the information held is 

exempt from disclosure under section 40 – disclosure of personal data would 

be in breach of the GDPR and the FOIA.  We are not able, therefore, to 

provide you with the breakdown. Further reasoning for this is in the annex to 

this letter.   
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In terms of whether these agreements included non-disclosure agreements, 

they do routinely include a phrase that preclude the parties from disclosing 

the details of the agreement. 

 

Your request has been considered according to the principles set out in the 

Code of Practice on Public Access to Information. The code is published on 

our website at http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-

commission_assembly_administration/abt-foi/abt-foi-cop-pub.htm 

If you have any questions regarding this response please contact me.  If you 

feel you have cause for complaint, please follow the guidance at the end of 

this letter. 

 

Yours sincerely 

 

Freedom of Information Manager  

National Assembly for Wales 

http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-foi/abt-foi-cop-pub.htm
http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-foi/abt-foi-cop-pub.htm
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Cause for concern or complaint with your FOI response? 

 

If you believe that I have not applied the Code correctly or have not followed 

the relevant laws, you may make a formal complaint to the Chief Executive 

and Clerk at the National Assembly for Wales, Cardiff Bay.  Details of the 

Assembly’s complaints principles are set out in the Code of Practice on 

Complaints available on the Internet at 

http://www.assembly.wales/en/help/contact-the-assembly/con-

complaint/Pages/con-complaint-procedure.aspx. Please advise me if you wish 

to receive a printed copy. 

 

If you are not content with the outcome of the internal review, you have the 

right to apply directly to the Information Commissioner for a decision. The 

Information Commissioner can be contacted at: 

 

 Information Commissioner’s Office  

 Wycliffe House  

 Water Lane 

 Wilmslow 

 Cheshire 

 SK9 5AF 

  

http://www.assembly.wales/en/help/contact-the-assembly/con-complaint/Pages/con-complaint-procedure.aspx
http://www.assembly.wales/en/help/contact-the-assembly/con-complaint/Pages/con-complaint-procedure.aspx
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Annex 

 

Section 40 FOIA: disclosure of personal data would be in breach of the 

GDPR 

 

The definition of personal data in the GDPR, being: 

 

 “any information relating to an identified or identifiable person (‘data 

subject’); an identifiable natural person is one who can be identified, directly 

or indirectly, in particular by reference to an identifier such as a name, an 

identification number, location data, an online identifier or to one or more 

factors specific to the physical, physiological, genetic, mental, economic, 

cultural or social identity of that natural person”.   

 

The number of settlement agreements given to AMSS is so specific to a group 

of individuals that it could leave them identifiable.   

 

Personal information is exempt from disclosure under section 40(2) and 

section 40(3A)(a) of the FOIA where disclosure would contravene one or more 

of the data protection principles within the GDPR. The principle relevant on 

this occasion is the first data protection principle.  

 

The first data protection principle as set out in Article 5 of the GDPR states 

that:   

 

“Personal data shall be processed lawfully, fairly and in a transparent manner 

in relation to the data subject (‘lawfulness, fairness and transparency’)”. 

 

In addressing whether a disclosure would be fair we have considered the 

consequences of disclosure, the reasonable expectations of the persons 

concerned and the balance between their rights and any legitimate interest in 

disclosure.  Our conclusion is that a disclosure would be unfair.  AMSS are 

employed directly by the Assembly Member (“AM”) and dismissals are dealt 

with by the individual AM unless advice is sought from the Members’ 

Business Support team.  Employment issues, especially dismissals, can be 

extremely sensitive and distressing for those involved, which is why we have 

provided you an anonymised figure in order to protect the individuals.   

 

Settlement agreements create a confidential relationship between the parties 

to protect any confidential information being shared.  The staff have no 

expectation that information relating to the detail of their remuneration as 
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part of signing such an agreement will be made public and providing a 

breakdown per financial year would leave those individuals identifiable.   

 

Notwithstanding my view as to fairness, I went on to consider Article 6 of the 

GDPR.  None of the legal bases in Article 6 is relevant other than Article 

6(1)(f), which allows the processing of personal data if: 

 

“processing is necessary for the purposes of the legitimate interests pursued 

by the controller or by a third party, except where such interests are 

overridden by the interests or fundamental rights and freedoms of the data 

subject which require protection of personal data, in particular where the 

data subject is a child." 

 

This condition involves a three-part test: 

- there must be a legitimate public interest in disclosing the information; 

- the disclosure must be necessary to meet that public interest; and 

- the disclosure must not override the interests, fundamental rights or 

freedoms of the data subjects. 

 

As regards the first part of the test, there is a public interest in transparency 

in general, and in particular in knowing the amount of public money spent on 

settlement agreements.  In our view, the public interest is met in this 

particular instance by the disclosure of a globalised figure i.e. not broken 

down to the level requested.  There is not, therefore, a legitimate interest in 

providing information other than that set out in the body of our letter to you.   

 

We did not, therefore, consider the remaining two parts of the tests.  Our 

conclusion is that it would not be possible to meet a Schedule 2 condition. 

 


