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Presiding Officer’s Official Vehicle 

 

 

 

20 February 2014 

 

 

Request for Information. 

 

Thank you for your request received on 14 February in which you asked: 

 

1. Please provide details of the car provided for the use of the Presiding 

Officer and Deputy on official business including the make and model?  

 

2. If the car was purchased what was the cost and when was it acquired 

and from what dealership? If it was hired on a contract, rather than 

purchased, please provide details of the annual contract costs? 

 

3. Please provide details of the annual running costs of the car together 

with any other costs associated with the car such as the salary of a 

driver? How many miles has the car done since it was acquired?  

 

4. What was the reason for purchasing a new car?  

 

5. Is the use of the car only allowed for official business of the National 

Assembly for Wales? If not, what are the arrangements for its use? 

 

6. What was the previous make and model of car provided for the 

Presiding Officer and Deputy? When was that acquired and at what 

cost (or annual contract hire cost if not) and when was it disposed of 

and for how much?  

 

 

I will answer each question in turn below.   

 

1. Please provide details of the car provided for the use of the Presiding 

Officer and Deputy on official business including the make and model?  

This information has been released in a previous freedom of information 

request.  The previous request can be viewed by clicking here.  

 

As this information is available on our website your request is subject to 

section 21 of the Freedom of Information Act 2000 which exempts 

information that is already reasonably accessible by other means. 

 

 

http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-foi/disclosure-log-month-view.htm?act=dis&id=253784&ds=1/2014


2. If the car was purchased what was the cost and when was it acquired 

and from what dealership? If it was hired on a contract, rather than 

purchased, please provide details of the annual contract costs? 

 

The Presiding Officer’s official vehicle is leased from Audi Cardiff.  The table 

below provides you with the annual lease costs of the vehicle since April 

2011.  This includes maintenance and vehicle excise duty.    

 

Financial year Total cost 

2011 - 2012  £7889.64 

2012 - 2013 £8680.74 

April 2013 – January 2014 inclusive £5919.90 

 

 

3. Please provide details of the annual running costs of the car together 

with any other costs associated with the car such as the salary of a 

driver? How many miles has the car done since it was acquired?  

 

The annual running costs are captured in question 2.   

 

The insurance costs have been released in a previous freedom of information 

request, as have the fuel costs, with the exception of an update below.  The 

previous request can be viewed by clicking here. 

 

Financial year Fuel cost 

April 2013 – up to 14 February 2014 £2,343.94 

 

The information on the salary of the driver has been answered in a previous 

request and can be viewed by clicking here.  

 

The table below provides you with the annual mileage of the Presiding 

Officer’s official vehicle since April 2011. 

 

Financial year Total miles travelled 

2011 - 2012 14,848 

2012 - 2013 15,430 

2013 - up to 14 February 2014 11,684 

 

 

4. What was the reason for purchasing a new car?  

 

As stated in question 2, the official vehicle is leased and not purchased.  The 

previous car was replaced when the previous three year lease came to an end 

in October 2012. 

We have determined that leasing a vehicle represents better overall value for 

money than outright purchase. 

http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-foi/disclosure-log-month-view.htm?act=dis&id=253784&ds=1/2014
http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-foi/disclosure-log-month-view.htm?act=dis&id=253784&ds=1/2014


 

 

5. Is the use of the car only allowed for official business of the National 

Assembly for Wales? If not, what are the arrangements for its use? 

 

Use of the official vehicle is governed by internal guidance on official travel 

for the Presiding Officers.  Extracts from the guidance that relate to use of 

the official vehicle can be found below:  

Official business 

“Official business” means any of the duties or engagements associated 

with the office of Presiding Officer/Deputy and/or the Assembly 

Commission.  Examples of what is not official business would be: 

- any matters relating to an office holder’s role as an elected 

member of the Assembly (i.e. in connection with their 

constituency or electoral region); 

- any matter relating to the office holder’s political party or bodies 

closely associated with that party (such as affiliated trades 

unions); 

- private and family matters, including unofficial social 

engagements. 

Journeys to and from home 

To reflect the status of the posts, the Presiding Officer and Deputy are 

entitled to official travel between their home and office, or their home 

and the venue for an engagement.  This will be provided by the official 

car, a contracted vehicle, the office holder’s personal car (mileage 

reimbursed under normal travel and subsistence rules) or other forms 

of transport as described in this guidance. 

Travel by Official Car 

Eligibility 

The National Assembly for Wales provides official car(s) and driver(s) to 

the Presiding Officer/Deputy, Assembly Commissioners and some 

senior officials, for use on official business. 

The following people are always entitled to use an official car when on 

official business.  Entitlement is in the order shown, and is subject to 

the official car being available: 



- Presiding Officer 

- Deputy Presiding Officer 

- Assembly Commissioners 

- The Chief Executive & Clerk 

- National Assembly Directors 

Official cars may also, exceptionally, be provided for other public 

figures when they are visiting or carrying out functions for the National 

Assembly or Presiding Officer/Deputy.  This service is at the discretion 

of the Commission and Member Support Service and is subject to 

sufficient spare capacity being available. 

Officials and others accompanying the Presiding Officer/Deputy or 

Assembly Commissioners 

Officials (such as an Assistant or a Policy lead) or an Assembly Member 

accompanying the Presiding Officer/Deputy to an engagement are 

entitled to travel in the same official car, if the Presiding 

Officer/Deputy agrees.  Such officials may also be picked up from and 

dropped off at home before or after such an engagement, provided 

either the extra time and distance involved are insignificant, or if it is 

very early in the morning or very late at night.  Officials (other than the 

Chief Executive and Clerk and Directors) are not entitled to use an 

official car in any other circumstances. 

Other individuals, such as a spouse or partner, may only use an official 

car if they are accompanying the Presiding Officer/Deputy on official 

business (for instance, an official dinner to which spouses or partners 

have been invited).  In such cases they cannot be picked up or dropped 

off separately to the Presiding Officer/Deputy unless the extra time 

and distance involved are insignificant. 

Transporting official papers 

Where IT systems or other more cost-effective options are not 

available, the official car may be used to transport official papers to an 

office holder’s home or another location (such as a constituency office) 

where the office holder is present, without the office holder 

accompanying them.  They should not be used to transport other 



official material or equipment or constituency or party political 

materials. 

Use of Cars for Non-Official Purposes 

Official cars must not be used for any other non-official purposes.  In 

the case of the driver this includes any use of the car during the 

working day which is not considered official by the Head of the 

Commission and Member Support Service.  Approved official uses are 

direct travel to a petrol station to refuel the car, to a car wash to 

clean/valet the car, or to a garage for the undertaking of servicing or 

other maintenance work.  Any other use is not allowed unless prior 

permission has been sought by the driver from the Head of the 

Commission and Member Support Service. 

Driver(s) are also entitled to use an official car for journeys between: 

the office and their home; the location where they have dropped off an 

office holder or their assistant at the end of an official journey and 

their home; or their home and the place where they are to collect an 

office holder or assistant to start an official journey.  These journeys 

are allowed since they facilitate the efficient undertaking of official 

business.  They must therefore be direct and not involve the use of the 

cars for any non-official business. 

Driver(s) taking official cars to their home must inform the Commission 

and Member Support Service of the address for insurance purposes.  

When a car is taken to a driver’s home it must immediately be safely 

parked and not used again until the driver is to return to the office or 

travel to a place where they are to collect an office holder (or his/her 

assistant).  The Commission and Member Support Service must agree 

that the parking is safe and secure.  Such agreement will not be given 

to on-street parking. 

On days where the official vehicle is not in use, it must be parked 

securely at the home of the driver or at the National Assembly for 

Wales. 

 

 

6. What was the previous make and model of car provided for the 

Presiding Officer and Deputy? When was that acquired and at what 

cost (or annual contract hire cost if not) and when was it disposed of 

and for how much?  

 



The previous make and model was also an Audi A8 that was acquired in 

October 2009.  The annual lease cost of the previous vehicle was £9,467 and 

it was returned to the provider in October 2012 when the lease expired. 

 

You will note that we have secured even better value for money with the 

current lease, this being one of the advantages of seeking market 

competition at the end of every lease.  

 

 

Your request has been considered according to the principles set out in the 

Code of Practice on Public Access to Information.  The code is published on 

our website at http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-

commission_assembly_administration/abt-foi/abt-foi-cop-pub.htm 

If you have any questions regarding this response please contact me.  If you 

feel you have cause for complaint, please follow the guidance at the end of 

this letter. 

 

 

Yours sincerely 

 

 

 

Buddug Saer 

Programme Officer 

National Assembly for Wales 

  

http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-foi/abt-foi-cop-pub.htm
http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-foi/abt-foi-cop-pub.htm


Cause for concern or complaint with your FOI response? 

 

If you believe that I have not applied the Code correctly or have not followed 

the relevant laws, you may make a formal complaint to the Chief Executive 

and Clerk at the National Assembly for Wales, Cardiff Bay.  Details of the 

Assembly’s complaints principles are set out in the Code of Practice on 

Complaints available on the Internet at 

http://www.assemblywales.org/conhome/con-complaint.htm. Please advise 

me if you wish to receive a printed copy. 

 

If you are not content with the outcome of the internal review, you have the 

right to apply directly to the Information Commissioner for a decision. The 

Information Commissioner can be contacted at: 

 

 Information Commissioner’s Office  

 Wycliffe House  

 Water Lane 

 Wilmslow 

 Cheshire 

 SK9 5AF 

 

 

http://www.assemblywales.org/conhome/con-complaint.htm

