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EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

These Regulations provide for the functions of 
Welsh Local Safeguarding Children Boards in relation 
to the objective set for them by section 32 of the 
Children Act 2004, the membership of Boards and 
their procedures.  

Regulations 3 and 4 deal with the functions of 
Boards.  Regulation 3 prescribes a Board’s functions in 
relation to its objective. Regulation 4 makes provision 
about  the carrying out of serious case reviews.   

Regulation 5 prescribes the membership of a Board. 
Regulation 6 deals with a Board’s procedures and 
regulation 7 confers functions upon children’s services 
authorities in relation to their Boards. 

These Regulations come into force on 1 October 
2006. 
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The National Assembly for Wales, in exercise of the 
powers conferred upon it by sections 31(2), (4) and 
(5), 32(2) and (3), 34(1) and 66(1) of the Children Act 
2004 (TF1FT), and with the consent of the Secretary of 
State as respects regulation 5(2)(a) to (c), (f) and 
(g)(TF2FT), hereby makes the following Regulations: 

Title, commencement and application  

1.—(1) The title of these Regulations is the Local 
Safeguarding Children Boards (Wales) Regulations 
2006. 

(2) These Regulations shall come into force on 1 
October 2006. 

(3) These Regulations apply in relation to Wales. 

 Interpretation 

2.—(1) In these Regulations— 
“2004 Act” (“Deddf 2004”) means the Children 
Act 2004; 
“area” (“ardal”) means the area for which a Board 
is established; 
“Board” (“Bwrdd”) means either a Local 
Safeguarding Children Board established for the 
area of a children’s services authority in Wales or 
a Local Safeguarding Children Board established  

                                                                                          
 
(T1) 2004 c. 31.  T

(T2T) See section 31(4) of the 2004 Act for the requirement to obtain the 
consent of the Secretary of State.  
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for the area of two or more children’s services 
authorities in Wales(TF1FT) 
“Chair” (“Cadeirydd”) , in relation to a Board, 
means the person who holds a current appointment 
to act as such under regulation 6; 
“chief education officer” (“prif swyddog addysg”) 
means an officer appointed under section 532 of 
the Education Act 1996(TF2FT);  
“children’s services authority” (“awdurdod 
gwasanaethau plant”), in relation to a Board, 
means the authority or authorities by whom the 
Board is established 
 “director of social services” (“cyfarwyddwr 
gwasanaethau cymdeithasol”) has the same 
meaning as in the Local Authority Social Services 
Act 1970(TF3FT); 
“harm” (“niwed”) has the meaning given in section 
31(9) of the Children Act 1989; 
“member” (“aelod”) has the meaning given by 
regulation 5(1); 
“overview report” (“adroddiad trosolwg”) has the 
meaning given by regulation 4(4)(b); 
“principal office” (“prif swyddfa”), in relation to a 
Board, means the premises designated as such by 
the Board; 
“registered nurse” (“nyrs gofrestredig”) means a 
nurse or midwife registered with the Nursing and 
Midwifery Council; 
“representative body” (“corff cynrychioliadol”) 
means a person who has appointed a person to act 
as its representative on the Board; 
“secretary” (“ysgrifennydd”) has the meaning 
given by regulation 7(1); 
“serious case review” (“adolygiad achos difrifol”) 
has the meaning given in regulation 4. 

(2) In these regulations, a reference— 
(a) to a numbered regulation is to the regulation 

bearing that number in these Regulations; 
(b) in a regulation to a numbered paragraph is to 

the paragraph bearing that number in that 
regulation; 

(c) in a paragraph to a numbered sub-paragraph is 
to the sub-paragraph bearing that number in 
that paragraph. 

                                                                                          
 
(T1T) Section 31(1) of the 2004 Act requires each children’s services 

authority in Wales to establish a Local Safeguarding Children 
Board for their area. Section 31(9) permits two or more authorities 
to discharge their respective duties under section 31(1) by 
establishing a Board for their combined area. 

(T2)   1996 c. 56. T

(T3T) 1970 c. 42. 
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 Functions of a Board in relation to its objective 

3.—(1) A Board is to have the following functions in 
relation to its objective under section 32 of the 2004 
Act(TF1FT)— 

(a) to take steps whose aim is to foster a 
relationship of mutual trust and understanding 
amongst the persons or bodies represented on 
the Board in relation to safeguarding and 
promoting the welfare of children within the 
area of the Board; 

(b) to take steps whose aim is to raise awareness 
throughout the Board’s area of the need to 
safeguard and promote the welfare of children 
and to provide information about how this 
might be achieved; 

(c) to develop policies and procedures whose 
purpose is to co-ordinate what is done by each 
representative body for the purposes of 
safeguarding and promoting the welfare of 
children within the area of the Board, 
including policies and procedures in relation 
to — 
(i) information sharing; 

(ii) actions, including thresholds for 
intervention, to be taken where there are 
concerns about a child’s safety or 
welfare; 

(iii) the recruitment and supervision of 
persons who work with or have regular 
access to children; 

(iv) the safety and welfare of children who 
are privately fostered. 

(d) to review the efficacy of the measures taken 
by each person or body represented on the 
Board to co-ordinate what they do for the 
purposes of safeguarding and promoting the 
welfare of children within the area of the 
Board and to make whatever 
recommendations it sees fit to those persons 
or bodies in light of such a review; 

(e) to undertake “serious case reviews” in 
accordance with regulation 4; 

(f) to monitor the extent to which any 
recommendations made in a review under 
paragraph (d) or a serious case review are 
being or have been met; 

                                                                                          
 
(T1T) Under section 32(1) of the 2004 Act, the objective of a Board is (a) 

to co-ordinate what is done by each person or body represented on 
the Board for the purposes of safeguarding and promoting the 
welfare of children in the area of the authority by which it is 
established; and (b) to ensure the effectiveness of what is done by 
each such person or body for those purposes. 
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(g) to develop criteria for measuring the 
performance of the children’s services 
authority against the plan produced under 
section 26 of the 2004 Act (children and 
young people’s plans)(TF1FT), in so far as the plan 
relates to safeguarding and promoting the 
welfare of children in an authority’s area;  

(h) to disseminate information about best practice 
in safeguarding and promoting the welfare of 
children amongst the representative bodies 
and such other persons as the Board sees fit; 

(i) to undertake research into safeguarding and 
promoting the welfare of children; 

(j) to review the training needs of those working 
in the area of the Board with a view to 
identifying training activities to assist in 
safeguarding and promoting the welfare of 
children in the area of the Board; 

(k) to provide training whose purpose is to assist 
in safeguarding and promoting the welfare of 
children in the area of the Board; 

(l) to co-operate with other Boards (whether in 
Wales or England) and any similar such 
bodies in Scotland and Northern Ireland 
where the Board considers that  would be of 
mutual benefit; and 

(m) to seek advice or information where the Board 
considers that to be desirable for the purposes 
of any of the above functions.  

Serious case reviews 

4.—(1) A Board must undertake a review (a “serious 
case review”) in accordance with this regulation in any 
of the following cases— 

(a) where, within the area of the Board, abuse or 
neglect of a child is known or suspected, 
and—  
(i) a child has died, or  

(ii) has sustained a potentially life-
threatening injury,  or 

(iii) has sustained serious and permanent 
impairment of health or development.  

(2) A Board may undertake a serious case review in 
accordance with this regulation where a child within 
its area suffers harm  which does not fall within 
paragraphs 1(a)(ii) or (iii). 

(3) The purpose of a serious case review is to 
identify steps that might be taken to prevent a similar 
death or harm  occurring. 
                                                                                          
 
(T1T)   Regulations made under section 26(2) of the 2004 Act will make 

specific provision in relation to children and young people’s plans.  
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(4) In carrying out a serious case review, a Board 

must— 
(a) ask each representative body to provide the 

Board with a written report of its involvement 
with the child who is the subject of the 
review, unless the Board is of the opinion that 
such a report is unnecessary in the 
circumstances; 

(b) following receipt of each report referred to in 
sub-paragraph (a), produce a written report 
(referred to in these Regulations as an 
“overview report”) that— 
(i) identifies steps to be taken to reduce the 

risk of a similar death or harm  occurring; 
and 

(ii) recommends the time by which, and 
identifies the persons by whom, those 
steps should be performed; 

(c) produce an anonymised summary of each 
overview report and make it available for 
inspection at the Board’s principal office. 

(5) The Board must provide the National Assembly 
for Wales with a copy of— 

(a) each report provided by a representative body 
in accordance with paragraph (4)(a) above; 

(b) each anonymised summary; and 
(c) each overview report. 

(6) The Board must provide each representative 
body with a copy of — 

(a) each anonymised summary; and  
(b) unless the Board considers it inappropriate, 

each overview report. 

Representatives 

5.—(1) A Board must include the following as 
representatives of the children’s services authority— 

(a) the authority’s lead director for children and 
young people’s services or some other officer 
directly accountable  to the director who is of 
sufficient seniority to represent the authority 
instead of the director; 

(b) unless the authority’s lead director for 
children and young people’s services is— 
(i) the director of social services, the 

authority’s director of social services or 
some other officer directly accountable  
to that director who is of sufficient 
seniority to represent the authority 
instead of that director; 
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(ii) the chief education officer, the 
authority’s chief education officer or 
some other officer directly accountable  
to the chief education officer who is of 
sufficient seniority to represent the 
authority instead of the chief education 
officer;  

(iii) the officer appointed by the authority 
with responsibility  for  the discharge of 
its functions under Part VI or VII of the 
Housing Act 1996(TF1FT), some other officer 
directly accountable to that person  who 
is of sufficient seniority to represent the 
authority instead.   

(2) A Board must include the following as 
representatives of the children’s services authority’s 
Board Partners— 

(a) in respect of the chief officer of police for any 
police area any part of which falls within the 
area of the Board, an officer who— 
(i) holds at least the rank of Inspector; and  

(ii) whom the chief officer has charged with  
responsibility for safeguarding and 
promoting the welfare  of children; 

(b) in respect of a local probation board for any 
area any part of which falls within the area of 
the Board,  the   Chief Officer or some other 
officer directly accountable to the Chief 
Officer who is of sufficient seniority to 
represent the Board instead of the Chief 
Officer; 

(c) in respect of a youth offending team for an 
area any part of which falls within the area of 
the Board, the team’s manager or the 
manager’s deputy; 

(d) in respect of a Local Health Board (“LHB”) 
for any area any part of which falls within the 
area of the Board— 
(i) the LHB’s lead officer for children and 

young people’s services or some other 
officer directly accountable  to the lead 
officer  who is of sufficient seniority to 
act as the LHB’s representative instead of 
the lead officer; 

(ii) a registered medical practitioner charged 
with specific responsibilities in relation 
to the protection of children within the 
area of the LHB; and 

(iii) a registered nurse charged with specific 
responsibilities in relation to the 

                                                                                          
 
(T1T) 1996 c. 52. 
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protection of children within the area of 
the LHB; 

(e) in respect of an NHS Trust providing medical 
services in the area of the authority, other than 
the Welsh Ambulance Services NHS Trust, 
the Trust’s lead executive director for children 
and young people’s services or some other 
officer directly accountable  to him or her 
who is of sufficient seniority to act as the 
Trust’s representative instead of the lead 
executive director; 

(f) in respect of the governor of any secure 
training centre within the area of the Board 
(or, in the case of a contracted out secure 
centre, its director), the governor’s (or 
director’s) deputy or an individual of higher 
rank; and 

(g) in respect of the governor of any prison in the 
area of the Board which ordinarily detains 
children (or, in the case of a contracted out 
prison, its director), the governor’s (or 
director’s) deputy or an individual of higher 
rank. 

(3) The representatives in paragraph (2) are hereby 
prescribed for the purposes of section 31(2) of the 
2004 Act. 

Procedure etc. of a Board 

6.—(1) A Board must maintain a list of those 
persons who hold a current appointment to represent a 
person or body on the Board (referred to in these 
Regulations as the Board’s “members”). 

(2) A Board is to take decisions by majority vote of 
its members unless the decision falls to be taken in 
connection with a function to which paragraph 4 
applies. The Chair has a casting vote. 

(3) A Board may decide that a particular function 
may to any specified extent (including in its totality), 
and subject to any specified conditions, be discharged 
on its behalf by any one or more of its members, 
unless the function is one to which paragraph 4 
applies. 

(4) This paragraph applies to the Board’s function of  
developing procedures to co-ordinate the activities of 
representative bodies under regulation 3(1)(c). 

(5) Where paragraph (4) applies, a decision in 
connection with the function may only be taken by 
unanimous vote of the members. 

(6) A Board must by majority decision appoint one 
of its members to be its Chair. In making that decision 
the members shall have regard to the need to appoint a 
Chair who has sufficient expertise and standing to 
command the respect of the representative bodies. 
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(7) The Chair’s appointment shall come to an end 
if— 

(a) he or she was appointed for a fixed term and 
that term expires; 

(b) he or she resigns; 
(c) he or she is no longer a member of the Board; 
(d) the members by majority decision so decide. 

(8) Subject to the above provisions, a Board is to 
decide on its own procedures. 

Functions of Children’s Services Authorities in 
relation to their Boards etc. 

7.—(1) A children’s services authority must provide 
a member of its staff to provide administrative services 
to the Board (referred to in these Regulations as the 
“secretary”). 

(2) The records of a Board (in whatever form) are to 
be treated as if they were records of the children’s 
services authority. 

 
 
TSigned on behalf of the National Assembly for Wales 
under section 66(1) of the Government of Wales Act 
1998(F1F)T 

 
TDateT 

TNameT 

TTitleT 

                                                                                          
 
(T1T) 1998 c. 38. 
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