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Request for Information 

 

Thank you for your request received on 8 July in which you asked: 

 

Further to FoI 551, about the 'further and higher education' marked for 

2007-08 and 2013-14, is it possible to find out which AMs signed off this 

training and precisely what FE/HE courses they relate to? 

 

As previously mentioned in our response to FoI 551, before 2011, the cost of 

training and development for Assembly Member Support Staff (AMSS) was 

met by the Assembly Members’ staffing budget and jointly approved by the 

individual Assembly Member and the Fees Office (now the Members’ Business 

Support team). 

 

Since 2011, Assembly officials within the central Continuous Professional 

Development (CPD) team assess each business case before any training is 

approved. Not all training requests submitted are approved.  Individual 

Assembly Members do not participate in this decision-making.  

With regards to the precise FE/HE courses undertaken, we feel that the public 

interest has been served by the disclosure already made in FoI 551 on 8 July.  

In any event, we feel that a further disclosure would contravene the first data 

protection principle set out in the Data Protection Act 1998.  As such, it is 

exempt from disclosure under section 40(2) and section 40(3)(a)(i) of the 

Freedom of Information Act 2000.  Further reasoning for this conclusion is 

set out in the annex to this letter. 

 

   

 

http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-commission-directorates/abt-commission-directorates-corporate.htm
http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-commission-directorates/abt-commission-directorates-corporate.htm
http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-foi/disclosure-log-month-view.htm?act=dis&id=257750&ds=7/2014


Your request has been considered according to the principles set out in the 

Code of Practice on Public Access to Information. The code is published on 

our website at http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-

commission_assembly_administration/abt-foi/abt-foi-cop-pub.htm 

If you have any questions regarding this response please contact me.  If you 

feel you have cause for complaint, please follow the guidance at the end of 

this letter. 

 

Yours sincerely 

 

 

Buddug Saer 

Programme Officer 

National Assembly for Wales  

http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-foi/abt-foi-cop-pub.htm
http://www.assemblywales.org/abthome/about_us-commission_assembly_administration/abt-foi/abt-foi-cop-pub.htm


Annex 

 

The information sought (precisely what FE/HE courses were undertaken in 

2007-08 and 2013-14) falls within the definition of personal data in the Data 

Protection Act 1998 (“the Act”) being: 

 

 “data which relate to a living individual who can be identified from 

those data, or from those data and other information which is in the 

possession of, or is likely to come into the possession of, the data 

controller”.   

 

It is therefore information which is exempt from disclosure under section 

40(2) and section 40(3)(a)(i) of the Freedom of Information Act 2000 where 

disclosure would contravene any of the data protection principles. The 

principle relevant on this occasion is the first data protection principle.  

 

The first data protection principle as set out in Schedule 1 to the Act states 

that:   

 

“Personal data shall be processed fairly and lawfully and, in particular, 

shall not be processed unless at least one of the conditions in Schedule 

2 is met…” 

 

In addressing whether a disclosure would be fair we have considered the 

consequences of disclosure, the reasonable expectations of the persons 

concerned and the balance between their rights and any legitimate interest in 

disclosure.  Our conclusion is that a disclosure would be unfair.  The training 

and development of Assembly Members’ Support Staff is a matter for the 

individual Assembly Member as employer. The Continuous Professional 

Development (CPD) team assess each business case before any training is 

approved.   

 

Further, the role of Assembly Members’ support staff is to support the 

Member.  Their role is neither senior nor public facing for example in 

comparison to Assembly Members as elected representatives.  They have no 

expectation that their individual training requirements and the training 

courses which they attend will be made public and a disclosure would, in our 

view, represent an unjustified intrusion into their privacy. 

 

Notwithstanding our view as to fairness, we went on to consider Schedule 2 

to the Act.  None of the conditions in Schedule 2 are relevant other than 

paragraph 6, which allows the processing of personal data if: 

 

“The processing is necessary for the purposes of legitimate interests 

pursued by the data controller or by the third party or parties to whom 

the data are disclosed, except where the processing is unwarranted in 

any particular case by reason of prejudice to the rights and freedoms 

or legitimate interests of the data subject." 

 



This condition involves a three-part test: 

 

 There must be a legitimate public interest in disclosing the 

information; 

 The disclosure must be necessary to meet that public interest; 

and 

 The disclosure must not cause unwarranted interference with the 

rights, freedoms and legitimate interest of the data subjects. 

 

There is a public interest in transparency in general, and in this particular 

case, the details as to the training and development of support staff 

(including cost) has already been given in a previous disclosure (FoI 551).   

 

Assembly Members need the necessary support to fulfil their functions, the 

training and development of their staff is part of this and in our view, the 

public interest was met, in this particular instance, by the disclosure in an 

anonymised form in FoI 551.  Our conclusion, therefore, is that providing 

further detail about the precise FE/HE courses undertaken would not meet 

any of the conditions set out in Schedule 2. 

 

  



Cause for concern or complaint with your FOI response? 

 

If you believe that I have not applied the Code correctly or have not followed 

the relevant laws, you may make a formal complaint to the Chief Executive 

and Clerk at the National Assembly for Wales, Cardiff Bay.  Details of the 

Assembly’s complaints principles are set out in the Code of Practice on 

Complaints available on the Internet at 

http://www.assemblywales.org/conhome/con-complaint.htm. Please advise 

me if you wish to receive a printed copy. 

 

If you are not content with the outcome of the internal review, you have the 

right to apply directly to the Information Commissioner for a decision. The 

Information Commissioner can be contacted at: 

 

 Information Commissioner’s Office  

 Wycliffe House  

 Water Lane 

 Wilmslow 

 Cheshire 

 SK9 5AF 

 

 

http://www.assemblywales.org/conhome/con-complaint.htm

